Neem hergebruik organische reststromen op in evenementenvergunning
Neem voorschriften op in de evenementenvergunning om het hergebruik van organische reststromen (bioafval en humane meststoffen) op evenementen te stimuleren.
Hoe kun je een evenementenvergunning toepassen?
De gemeente kan bij de vergunningaanvraag in de voorschriften een duurzaamheidsplan uitvragen waarin staat hoe omgegaan wordt met organische reststromen. Vervolgens kan de vergunning getoetst worden op het duurzaamheidsplan. In dit duurzaamheidsplan is het van belang dat er aandacht wordt besteed aan de volgende punten:
- het apart inzamelen van bioafval (o.a. swill),
- het apart inzamelen van humane meststoffen (urine en ontlasting) ten behoeve van nutriëntenterugwinning,
- een hoogwaardige verwerking van bioafval en humane meststoffen tot bodemverbeteraar (bijv. compost).
Voorbeelden van bepalingen in het duurzaamheidsplan kunnen als volgt geformuleerd worden:
- De vergunninghouder moet een grondstoffenplan opstellen, waarin ten minste wordt aangegeven:
- Welke grondstoffen apart ingezameld worden
- Op welke manier deze grondstoffen ingezameld gaan worden en de geschatte hoeveelheid.
- Met welke inzamelaar er wordt gewerkt
- Hoeveel bioafval en humane meststoffen zullen worden verwerkt.
2. De vergunninghouder omschrijft hoe de milieu-impact wordt verkleind en hoe zij dit monitort en evalueert.
Daarnaast kan in de vergunningsvoorschriften worden voorgeschreven, dat de organisator moet kiezen voor leveranciers die garanderen dat het ingezamelde bioafval en de humane meststoffen gescheiden afgevoerd en hoogwaardig verwerkt worden.
Uit de praktijk
Er zijn nog geen gemeenten die in de vergunningsvoorschriften een duurzaamheidsplan hebben opgenomen waarin bioafval en humane meststoffen expliciet naar voren komen. Wel vragen verschillende gemeenten al een duurzaamheidsplan rond afval uit. Voorbeelden daarvan zijn:
Gemeente Amsterdam
Bij de vergunningaanvraag voor een evenement in Gemeente Amsterdam, moet de organisator een duurzaamheidsplan invullen en indienen. In het formulier duurzaamheidsplan van gemeente Amsterdam is onder andere het volgende opgenomen:
- de organisator moet oplossingen aandragen om ervoor te zorgen dat afvalstromen gebruikt kunnen worden als nieuwe grondstof in plaats van weggegooid te worden als restafval.
- de organisator moet iemand aanstellen als verantwoordelijke voor duurzaamheidszaken
- de organisator moet plannen opstellen om de milieu-impact van het evenement te verminderen. Daarnaast moet omschreven worden welke materialen mogelijk als restafval eindigen en welke duurzame oplossing hiervoor ingezet wordt.
- er moeten afvalteams ingezet worden die de bezoekers informeren over het op de juiste wijze scheiden van het afval.
- in de evaluatie moet naar voren komen welke afvalstromen er bij het evenement zijn vrijgekomen en hoe deze zijn ingezameld en verwerkt.
Gemeente Tilburg
In het Duurzaamheidsplan van Gemeente Tilburg staat dat een afvalplan met daarin doelstellingen geformuleerd moet worden voor de reductie van het restafval per bezoeker/per dag. Daarnaast moet per grondstofstroom, waaronder GFT, aangegeven worden hoeveel bakken en liters er zijn verzameld.
Voorwaarden
- Als wordt voldaan aan de beoordelingsregels voor het verlenen van de vergunning, dan mag de vergunning niet worden geweigerd.
- Vergunningvoorschriften die in een vergunning worden opgenomen, volgen uit het omgevingsplan en eventueel uit beleidsregels. Er kunnen alleen vergunningvoorschriften worden opgenomen met het oog op de doelen van de Omgevingswet. Regels en vergunningen in het omgevingsplan moeten gaan over de fysieke leefomgeving. Wat onder de fysieke leefomgeving valt, is nog niet helemaal duidelijk. Daarover zal de rechtspraak van de bestuursrechter moeten worden afgewacht.
- Let op dat de voorwaarden van de evenementenvergunning niet in strijd zijn met de Dienstenrichtlijn. Zo stelt de Dienstenrichtlijn onder andere bepaalde eisen en voorwaarden aan vergunningstrajecten om deze duidelijk en transparant te houden.
Juridische toelichting
Uit artikel 174 Gemeentewet volgt dat de evenementenvergunning wordt verleend door de burgemeester.
Uit artikel 5.1 Ow volgt dat een vergunningplicht kan worden opgenomen in het omgevingsplan. In artikel 5.5 Ow staat dat het verboden is om te handelen in strijd met vergunningvoorschriften. Uit artikel 5.5.1 a (1) volgt specifiek dat het verboden is in strijd te handelen met een voorschrift voor een omgevingsvergunning voor een omgevingsplan activiteit, wanneer het voorschrift is opgesteld met als doel het waarborgen van het beschermen van het milieu.
Uit artikel 5.18 Ow volgt dat bij algemene maatregel van bestuur regels worden gesteld over het verlenen of weigeren van een omgevingsvergunning.
Uit artikel 5.34 Ow volgt dat er voorschriften gesteld kunnen worden aan een omgevingsvergunning.
Rechtsgebied | Publiekrecht > Omgevingsrecht |
Citeertitel | Gemeentewet (Gemw) Omgevingswet (Ow) |
Artikel | 174 Gemw; 5.1, 5.2, 5.18, 5.34 Ow |
Geldig vanaf | Invalid Date |